Midt i kampens hete; Santa Cruz!

Den første uka vår i Colectivo Rebeldía i Santa Cruz har vært et brått møte med en virkelighet fjern fra den beskyttede hverdagen hjemme i Norge, både på godt og vondt. Vi har møtt noen fantastiske mennesker og har allerede fått god innsikt i hvor viktig den sosiale kampen som kjempes her hver dag er.

Colectivo Rebeldía er en ikke-statlig feministorganisasjon som blant annet jobber med likestilling, styrking av kvinners rettigheter og utdanning i demokratiske verdier. Sosial rettferdighet, menneskerettigheter og bestemmelsesrett over egen kropp og helse er også viktige temaer for organisasjonen. De har jobbet aktivt for det nye grunnlovsforslaget som skal opp til valg i desember, og vært sentrale i prosessen om å få inkorporert flere paragrafer som omhandler kvinners rettigheter. De neste månedene kommer Colectivo Rebeldía til å jobbe for at den nye grunnloven blir godkjent og for en økt bevissthet hos folket rundt innholdet i denne, da spesielt mot urbefolkningen.

I Colectivo Rebeldía har det denne uken vært evaluering av aktivitetene de har gjennomført hittil i år, og planlegging av månedene fremover. Vi har vært med på diskusjoner om dagens feminisme og likestilling, om økende rasisme i samfunnet og om brutal vold i gatene. De ti damene i Colectivo Rebeldía ønsker en mer fredelig prosess, men for øyeblikket ser det mørkt ut. Bolivia går en usikker fremtid i møte.

image.php?id=9518Konflikter

Guvernørene i de fem departementene som ønsker økt autonomi, i den såkalte ”Media Luna” - halvmånen, har allerede gått ut og sagt at de vil gjøre alt for å forhindre gjennomføringen av referendumet. Den høyreekstreme, delvis bevæpnede ungdomsgruppen Unión Juvenil Cruzeñista (UJC) har over lengre tid mobilisert ungdom og gjort gatene uttrygge for politiske fiender med sine svartelister og voldelige framferdsel.

Fredag 29. august var det voldelige sammenstøt i gatene i Santa Cruz. Et fredelig opptog av MAS-tilhengere ble slått ned av opposisjonister, folk løp etter hverandre med balltre og opptoget endte i fullstendig kaos. I dette sammenstøtet ble også tilfeldig forbipasserende berørt. Eldre kvinner fra urbefolkningen uten tilknytning til marsjen ble trakassert på åpen gate. Unge mennesker på vår egen alder løp etter dem og ropte rasistiske skjellsord. Spontaniteten i sammenstøtet understreker mye av aggresjonen og rasismen som man ser hver dag i gatene og i politikken i Santa Cruz.

Mandag 1. september ble kontoret til regjeringens representant i Santa Cruz, Gabriela Montaño, stormet av en illsint gruppe demonstranter. Papirer og datamaskiner ble brent, kontoret rasert og Montaño utskjelt og forsøkt angrepet. Den offisielle grunnen var at regjeringen har lovet de funksjonshemmede en bonus i sin økonomiske støtte de får fra staten. Det merkelige med opprøret var at svært få funksjonshemmede deltok. Derimot samarbeider deres organisasjon tett med UJC, og angrepet på representantkontoret var en unnskylding og ennå et eksempel på et sammenstøt mellom regjering og opposisjon.

I tillegg er mange av veiene inn til Santa Cruz allerede blokkert og opposisjonen har varslet ytterligere blokkader i tiden fremover. For tiden er blant annet grensen til Argentina blokkert, noe som fører til at det ikke blir transportert nok diesel inn til byen. Bolivia importerer halvparten av dieselen som brukes fra Argentina, så blokadene skaper etter hvert store problemer for den offentlige transporten i byen og dermed også for mange av byens innbyggere.

Vanskelig tid fremover

Damene i Colectivo Rebeldía begynte evalueringsmøtet med å hver for seg skrive ned sine tanker om den nåværende situasjonen i Santa Cruz og hvordan de ser for seg fremtiden. Felles for dem alle var utrykket for bekymring for den ekstreme volden som utspiller seg hver dag her i landet, spesielt i deres egen by. De frykter hva som kommer til å skje fremover. Som situasjonene er i dag står opposisjonen og MAS sterkere mot hverandre enn noen gang. Beskyldingene kastes fra den ene siden til den andre og propagandaen spys ut fra private TV-kanaler på den ene siden og den nasjonale på den andre. Det finnes ingen nøytrale medier i Bolivia.

”Vi er blitt vant til en politikk som løser aktuelle problemer fort, men som ikke tenker på hva som kan komme i fremtiden”, sier Isabel Peredo. Folket ønsker raske løsninger, og utålmodigheten generer aggresjon. Men et forsøk på en rask slutt på de enorme konfliktene som finnes kan komme til å skape mer problemer enn løsninger. Ordre om referendum fra presidenten har provosert opposisjonen ytterligere, og med de alvorlige konfliktene som finnes i landet er det ikke sikkert at en ny grunnlov vil løse dem. Selv om valget om autonomistatutter er erklært ulovlig, kan man ikke se bort fra at majoriteten av Santa Cruz´ innbyggere stemte for dem og guvernøren Rubén Costas.

Damene snakker om mulighetene for dialog mellom de to partene, noe som per dags dato er vanskelig å se for seg. De frykter en unngåelig konfrontasjon mellom øst og vest. ”Ikke før helvete bryter løs vil de to partene snakke sammen”, sier Guadalupe Perez.

Ane Rosnes og Katrine Ringhus
Land